Recepty

Bramborové housky

Tyhle bramborové housky mají kluci moc rádi. Jedí je jen tak samotné, nechtějí je ani ničím namazat. Dělám je často, téměř vždy, když nám od oběda zbydou nějaké vařené brambory.

Suroviny:
– 100 g vařených brambor
– 220 g hladké mouky
– 100 g vlažné vody
– 1 vejce
– 50 g oleje
– 7-8 g sušeného droždí (1 balení)
– 10 g cukru krystal
– 1 lžička soli

+ semínka na posypaní a 1 vejce na potření

Postup:
Smícháme vodu, cukr, droždí a jednu lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek, stačí 10 minut.
Mezitím si najemno nastrouháme vařené brambory. Přidáme olej, vejce, sůl a vzešlý kvásek. Nakonec přidáme mouku. Lžící zpracujeme těsto a necháme půl hodiny kynout na teplém místě.
Pracovní plochu posypeme moukou a těsto rozdělíme na 6-8 dílů. Upozorňuji, že se těsto hodně lepí, ale výsledek stojí za to. Těsto dělím nožem a lehce rukou tvaruji bochánky, ty dávám na plech vyložený pečícím papírem. Pro efekt bochánky “překrojíme” do kříže. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky. Na plechu necháme ještě pět minut odpočinout a poté dáme do trouby vyhřáté na 175 stupňů.
Pečeme 20 minut.
Dobrou chuť! 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *